Het lijkt mij zo vreemd


4

Het lijkt mij zo vreemd. Dat mijn kind zijn zorgen deelt met iemand anders. Niet met mij maar met een andere vrouw. Niet zijn vriendin of een vriendin, maar met de vrouw van zijn vader. Het lijkt mij zo vreemd dat mijn kleinkinderen vrolijk op iemand anders aflopen in plaats van op mij. Niet zomaar op een bekende, of iemand die ze leuk vinden, maar op de vrouw van mijn man. 

“Mijn kleinkinderen rennen op deze vrouw af, omdat ik er niet meer ben. Ik ben gestorven toen ik 60 was. Ik ben overleden toen ik nog zoveel wensen had. Ik heb deze wereld verlaten toen ik in de waan was dat ik nog best even kon genieten van het kind van mijn kind. Mijn eerste kleinzoon was bijna één jaar oud. Mijn kind kreeg vrij laat een kind terwijl ik mij er zo op verheugde om oma te zijn.”

Het lijkt mij zo vreemd dat ze allerlei leuke dingen met elkaar beleven, mijn man, ons kind en onze kleinkinderen. Het is ook fijn dat het kan. Fijn dat er iemand in zijn leven is gekomen, waar hij gelukkig mee leeft. Hij doet hele leuke dingen met haar. Hij geniet van zijn extra tijd. Hij geniet van zijn kind, kleinkinderen en de kinderen en kleinkinderen die hij erbij kreeg, dankzij haar. Het is mooi dat het kan, dat je een liefde erbij krijgt. Dat je een liefde hebt, naast degene waarvan je altijd blijft houden. 

Het is niet vreemd dat mijn vader een tweede grote liefde heeft gevonden, iemand waar hij lief en leed mee deelt. Ze delen zelfs het leed dat het verliezen van je grote liefde met zich mee brengt. Ook zij weet hoe dit is, ook zij heeft haar grote liefde verloren. Ze gaan samen verder, daar waar ze niet verder konden met hun grote liefde, die ze al op jonge leeftijd vonden.
Het is niet vreemd dat mijn kleinkinderen op haar afstormen, als we haar een tijd niet gezien hebben. Ze zijn dol op haar geworden. Het voelt niet raar dat we inmiddels alweer ruim 10 jaar samen herinneringen maken. Mijn kinderen noemen haar geen oma, dat was mijn moeder en dat is ze niet. Zo zegt mijn oudste dat hoor, dat klinkt heel bot, maar dat is alleen heel lief bedoeld richting mijn moeder. De status oma verdient ze wel degelijk. Ze is er zo eentje die je voor je kinderen wenst, een betrokken vrouw, een ondernemende, eentje die niets van je kinderen wil missen. Eentje die van alles voor ze over heeft.  Mijn moeder is oma, maar ze geniet hoogstwaarschijnlijk alleen op afstand, meer kan ze niet doen. 

Wolk-hartjes-1600-900

Als mij ooit iets overkomt, als ik eerder ga als de vader van mijn kinderen, dan hoop ik dat er iemand klaarstaat. Iemand die leuk en lief doet tegen mijn kinderen (en hopelijk kleinkinderen). Iemand die de vader van mijn kinderen en kleinkinderen blij maakt. Iemand om lief en leed mee te delen. 

Het lijkt vreemd, maar het kan zo mooi zijn.

4